En man. Ännu en gång en man. Del 2.

Så var vi där igen. Ännu en massmord eller vansinnesdåd eller terrorhandling eller hur det nu beskrivs. Denna gång i Tyskland.

Jag har skrivit om temat tidigare och kommer göra det många gånger igen. Mitt mål är och kommer att vara detsamma varje gång. Att sätta parentes kring allt förutom det återkommande faktumet att det handlar om män.

Varför en man? Varför ännu gång en MAN?

Låt oss förenklat tänka att det bara är män som kan göra något liknande. Alla män är dock inte våldsverkare. Åldern verkar inte spela någon roll, det finns arga och våldsamma män i mer eller mindre alla åldrar. Tror inte heller politisk tillhörighet, nationalitet eller andra etiketter är förklaringen.

Min erfarenhet bland annat från arbete inom vård och skola säger mig att den absolut viktigaste parametern stavas ENSAMHET. Ensamhetskänslor kan få män att begå handlingar som kan upplevas fullständigt omänskliga. Samtidigt är det ju människor som utför handlingarna. Det handlar alltså om handlingar i mänsklighetens periferi. Vi får inte distansera oss från det faktum att det är en människa, en man, som utfört våldet. Lägg alla etiketter åt sidan!

Om nu Ensamhet är det avgörande, varför begår då inte ensamma kvinnor denna typ av brott? Varför? Som med alla mänskliga handlingar handlar förståelsen om att granska BÅDE individen och omgivningen och framförallt samspelet mellan dem.

Intryck behöver få komma till uttryck.

Varje levande människa får under hela sitt liv en mängd intryck via sina sinnen. Ju mer intryck, allt annat lika, desto högre tryck. När trycket stiger kommer det förr eller senare ske en reglering i någon form. Illustrationen visar hur det kan se ut när trycket tas om hand genom att intrycken får komma till uttryck på ett balanserat vis. Om trycket däremot bara stiger konstant kommer regleringen ske explosivt till slut. Och det är nog där, i ett högt oförlöst tryck, bland ensamma män, som vi hittar de mest extrema handlingarna.

Om detta delvis eller helt kan förklara ett enda av alla de våldsdåd som begåtts borde det vara obligatoriskt att mycket tidigt prata känslor med unga pojkar. Och att unga pojkar möts av kärlek och inkludering, inte av hårda tag och uteslutning. De behöver mycket tidigt få lära sig att ensamhetskänslor är en viktig signal om behov att söka stöd i sin omgivning, inte att isolera sig mer. Om alla pojkar och män fick lära sig att reglera sina intryck och att påminna sig själva om att deras känslor har med deras behov att göra, skulle vi med stor sannolikhet se ett samhälle med betydligt färre våldsinslag.

Foto: Joakim Berndes

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Hej Kalle
  Long time no see. Jag läste ditt inlägg och kom genast att tänka på incells. ”Involuntary celibats”. Ofrivillig celibat. På tal om våldsverkare. Alltså män som utvecklat ett sådant hat mot kvinnor så att de bildat en organisation vars enda syfte är att förgöra kvinnorna på jorden. Denna organisation har enligt Säpo blivit ett allvarligt hot mot halva mänskligheten.
  Jag tror att välfungerande män, alltså de flesta pojkar och män i samhället. Unga som äldre och äldreäldre. Män utanför offentligheten och män som syns i medier. Kända som okända. Alla ni, precis som du gör. Ni måste ta över samtalet, och debatten om varför män våldtar och våldför sig på det andra könet. Det som sägs mellan killar när killar är själva. Det som sägs i bastun. På krogen. Hemma i soffan. Den synen på kvinnan måste fram i ljuset. Denna sanna synen på varför män tar sig rätten att tafsa, klänga, kyssa, köra upp fingrar i skrev, skicka kukbilder, tvinga till sig sex, alltså våldföra sig på kvinnor. Varför män tycker att metoo är ett” jäkla överdrivet gnäll” Varför en man som känner sig avvisad av kvinnor vill döda alla kvinnor . Visst, egentligen hatar han sin mamma som avvisade honom och lämnade honom som barn olycklig och ensam. Tänk om kvinnor skulle ha samma konsekvenstänkande?
  Jisses. No men on earth left.
  Du fattar! 😳
  Jag menar att denna diskussion skall inte föras av kvinnor. Den ska föras av männen. Den ägs av mannen. Precis som du gör Kalle. Du är ett föredöme. Varför har tex inte skavlan samtal om kränkning och våldtäkt av kvinnor med bara män på agendan? Varför har inte alla dessa programledare talk shows om våldtäkt och kränkning av Kvinnor med enbart män?
  Varför skapar inte SVT och teve 4 debatter om det stående ämnet ” män som kränker kvinnor” med enbart män?
  Vi vet nu efter metoo att det är gigantiskt problem.
  Det är som om alla män går på tå och hoppas att hetsen ska blåsa över snart. Så man kan få börja flörta som vanligt igen.
  Och jag som kvinna älskar flörten och charmen i det sexuella spelet mellan människor oavsett kön. Men det är ju mellan människor som är med i spelet. Inte massa beteende med störiga otrevliga skrämmande maktutövande. Tänk den dagen kvinnor får bevittna pojkar och män ta bladet från munnen, som slutar att vara tysta observatörer. som säger stopp! Som vägrar ställa upp på när de värsta snubbarna begår brotten mot tjejer som inte får sägas. Som helt sonika outar de jävlarna som förstör för alla andra. Som får män att gå och gnälla över:
  ” det är inte alla män som våldtar”.

  ”Men alla som våldtar är män! ”

  Kram på dig Kalle
  Ps. Jag vet att jag är en jobbig jävel.
  Men jag har hjärtat på rätta stället.
  Saknar våra samtal
  Jennifer

  1. Författare

   Hej Jennifer. Vilken energi i din kommentar. Jag får energi av den också. Jag vill gärna föra denna typ av samtal. Jag vill ut mer i debatten, i det offentliga. Lätt är det inte för det är en väldans massa brus. Många har tusentals följare, jag har drygt 50 stycken…men jag ger mig inte utan kämpar på i det lilla.