Tid, tålamod och kärlek

Ibland glömmer vi det självklara. Jag har fått tillåtelse att publicera en text som skrivits av Teresa efter att hon varit i kontakt med olika vuxna under olika perioder i livet. För mig visar den så tydligt att det människor behöver varken är något komplicerat eller dyrt. De behöver bli lyssnade på och tagna på allvar. Bli sedda och bekräftade. Det behövs ingen psykologibok för att förstå hur man ska bete sig i kontakten med en medmänniska i behov av stöd. Det räcker med att läsa Teresas brev.

”Det är när du som vuxen börjar med tre enkla saker, lyssnar, bryr dig om och stannar kvar, som ungdomen du försöker nå kommer att ta emot din hand.

Jag förstår att det är svårt att ha tålamod när du gång på gång blir avvisad, men jag ber dig: fortsätt.
För det är inte konstigt att många unga är skeptiska, rädda och avvikande när de träffar dig.

Försök att tänka på vad som kan ha hänt innan, försök att sätta dig in i ungdomens perspektiv istället för att bli arg eller frustrerad.

Många ungdomar pratar om hur vuxenvärlden svikit gång på gång, det är inget påhitt. Säger man att vuxenvärlden har svikit, så har den gjort det, och det spelar ingen som helst roll på vilket sätt den har gjort det. Har den gjort det så kommer det krävas tid innan man som ungdom överhuvudtaget vill veta av en vuxen igen.
Så istället för att då bli arg eller frustrerad, tänk då på att det kräver tid.
För hur skulle du känt? Om du stötte på 5 ormar, som alla gick till attack, skulle du då lita på den 6:e?
Men ju mer kärlek, tålamod och tid du ger, desto mer och mer kommer du märka att ungdomen släpper in dig, tro mig.

För det är faktiskt det enda som krävs, tid, tålamod och kärlek.

Visa för ungdomen att du inte kommer vara den 6:e ormen som biter. Du kommer då att göra stor skillnad för personen du försöker komma nära.
Du kan få ungdomen att våga lita på fler vuxna, släppa in fler och till slut få upp ett förtroende igen.

Så snälla, du underbara person som verkligen försöker, fortsätt. Du kommer att göra skillnad i personens liv, och både du och ungdomen kommer få lära er nya saker. Tack på förhand.”

Text och foto: Teresa

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.