Ikväll får engelska kvinnor stryk

För många är VM i Ryssland en höjdpunkt, men det talas för lite om det ökade våldet i nära relationer i samband med fotbollsmatcherna.

Forskning i England har visat att våld i nära relationer ökar med 38% i samband med att England spelar match och förlorar vilket flera tidningar rapporterat om. Tyvärr ökar våldet även när det engelska landslaget vinner eller spelar oavgjort, men då med 26%. Sannolikt finns det liknande samband även i Sverige och andra länder.

Forskningsrapporten lyfter fram alkoholkonsumtion som en av orsakerna bakom våldet. Även bristande känsloreglering lyfts fram. Det är märkligt att se det närmast symbiosliknande förhållandet mellan öl och fotboll. Oavsett om en sitter hemma eller tittar på matchen på plats så förefaller det givet att en ska dricka öl. Åtminstone om en är man. Varför?

Ska vi kunna åstadkomma en förändring behöver mansrollen förändras. Män i allmänhet behöver lära sig att förstå och hantera sina känslor. För att inte tala om män som tittar på fotboll och samtidigt svingar en bägare. Bara för att fotbollsidolerna vinner en match har män inte rätt att bete sig hur som helst gentemot sina närstående. Och när idolerna förlorar behöver det finnas andra sätt för de fotbollstittande männen att hantera besvikelsen än att spöa upp sina partners.

Män behöver hjälp att hantera sina känslor. Och alla vore betjänta av att alkoholkonsumtionen minskade i samband med matcher. Det finns de som skulle förlora på det – alla som på något sätt säljer alkohol, men vi skulle ha vinnare i form av de kvinnor och barn som är både offer och vittnen till männens våld.

Det gör ont att känna till att kvinnor kommer få stryk ikväll. Oavsett hur det går för England.

Foto: Daniel Garcia

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Nu vann ju England – men vad jag förstår är det här problemet inte bara kopplat till engelska fotbollssmatcher utan händer på många håll. Förutom det du nämner tror jag oförmåga att hantera skam är en stor bov här. När vi letat efter självrespekt med så kallad ”Lånad heder” eller ”Lånad stolthet” som jag kallar det i min bok, och så förlorar vi den chansen tar de flesta till någon strategi för att slippa känna på skammen. Om fler av oss skulle lära oss sätt att hantera skam skulle en hel del av våldet också försvinna.

  1. Författare

   Tack Liv för att du bidrar till lärandet genom din kommentar. Ja England vann och enligt rapporten ökar våldet även då om än i mindre grad. Jag håller helt och håller med dig om att skam har ett finger med i spelet i denna fråga. Vore därför spännande att få veta mer om vad som utlöser våldet såväl när England vinner/spelar oavgjort eller när de förlorar. Min gissning är denna: När England vinner känner sig dessa män starka och manliga (lånad stolthet) och söker bekräftelse hos sin partner. Inte nödvändigtvis sex, men någon form av gemenskap. Känsligheten är i det läget mycket hög för alla former av avvisande vilket gör att minsta lilla (upplevda) tecken på ointresse väcker skam som slår över till ilska i mannen. För den som är påverkad och inte fått lära sig känslohantering går ilskan snabbt över i raseri och kvinnan blir offret för hans agerande (skammen hanteras genom att attackera någon annan).
   När England förlorar tänker jag mig samma strategi (attackera annan), men då behöver det inte vara ett avvisande som är trigger utan någon form av beteende hos kvinnan som upplevs ha varit ”orsaken” till förlusten, hur ologiskt det än låter för oss utomstående. Typ ”du stod ivägen för TVn eller ”du pratade för mycket under matchen”.

   Män som känslomässigt är som barn kan bli livsfarliga när de är påverkade. Rent teoretiskt vore det därför troligtvis extremt våldsförebyggande om känslomässigt omogna män inte fick köpa eller dricka alkohol/droger.

   Boktips för er som läser detta: Ilska, skuld och skam

 2. Jo och så har vi ”kemin” att ta hänsyn till. Man är adrenalinstinn och det i kombination med det du skriver om ovan blir brandfarligt.