Frihet

Jag blev lite kaxig i veckan och tog mig frihet att utveckla ett av Jean-Paul Sartres berömda citat. Hans möjlighet att protestera är begränsad då han varit död i mer än 40 år. Ändå är det nästan lite synd att jag inte kan få någon reaktion från honom. Den får ni andra gärna bidra med istället.

Freedom is what you do with what has been done to you

Jean-Paul Sartre 1905-1980

Får erkänna att det var nu i veckan som jag hörde detta citat för första gången när jag lyssnade på Livsåskådning i P1. Det landade fint i mig på direkten. Och ändå var det något som kändes fel, att det är lite offerkänsla i uttrycket …”with what has been done to you”.. Hur det sen kom sig att jag vaknade på natten med ett utvecklat citat, det kan vi ta en annan gång.

Freedom is what you do with what is alive in you

Karl Lindqvist 1975-

Så lyder citatet som kom ur mig den natten. Det slog an på alla mina strängar! Alla människor har, så länge de lever, något levande i sig. Den levda kropp som vi föds in i är något ofattbart komplext och fantastiskt. Det som förmedlas är inte några slumpmässiga signaler.

Att låtsas som att förnimmelserna inte finns kommer ge en effekt som återfinns någonstans på skalan mellan att ditt liv är helt dött, stumt, begränsat till att ditt liv är helt fantastiskt förutom någon liten, liten detalj. Och den där detaljen gör sig på något märkligt vis påmind hur bra ditt liv än kan tyckas vara utifrån sett.

Att istället vara i kontakt med det levande i dig är att tacka ja till en dans med livet själv. Det är att komma hela varvet runt från den första lilla mikroskopiska förnimmelse till ett fullbordat uttryck av liv. Det är att vara i expansion, att uppleva och vidga sina gränser.

Det är jätteviktigt att det inte läggs in någon form av värdering i detta. Att det första är FEL och det andra är RÄTT. Levande ska inte likställas med att vara lycklig, nej levande handlar om att möta livets alla olika ansikten, från ångest, skam, sorg, ilska till glädje och lust. Livet står redo att dansa. Valet att tacka ja eller nej till den dansen är ditt.

Vad Du gör med det som är levande i Dig, det är vad Frihet handlar om.

Foto: Stina Balkfors

PS. Här hittar du fler texter som anknyter till vår underbara levda kropp.

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.