Ett värdigt slut

Oavsett vad man tycker om Trump går det inte att påstå något annat än att han befinner sig i ett mycket trängt läge. En människa som befinner sig i en sådan situation upplever inte mycket handlingsutrymme. Någon i hans närmaste omgivning behöver visa alternativa sätt att ta sig ur detta för att det inte ska utvecklas till något mycket värre.

Även om det låter lite märkligt går mina tankar till mitt arbete inom grundskolan när jag funderar på nästa steg i det uppseendeväckande presidentvalet i USA. De unga elever jag möter i mitt arbete, oftast pojkar, hamnar ganska ofta i trängda lägen där de upplever sig missförstådda, där de upplever att de inte blir tagna på allvar. Det finns de som skadar sig själva, drar sig undan eller spelar Allan, men för många pojkar i riktigt trängda lägen blir lösningen ofta att angripa andra, verbalt eller fysiskt.

Min skyldighet i en sådan situation är att hjälpa den trängde att hitta en väg ut som är både ofarlig och framförallt värdig. Det senare kan vara svårt eftersom den som angripit andra lätt betraktas som dum och fel. Det förutsätter också att eleven känner tillit till mig. Just där och då när det hettar till är det inte läge att fundera på vem som egentligen gjort fel. Viktigast är att få upp andra handlingsalternativ än att angripa andra.

Jag uppskattade Bidens segertal och ser fram emot hans kommande arbete. Det saknades dock någon form av gest gentemot förloraren Trump för att underlätta ett erkännande av valutgången. Det är viktigt att Trump får behålla sin egen upplevelse av att ha gjort USA ”great again” för att vi ska kunna nå fram med det som vi inte tycker varit bra. Även om jag starkt ifrågasätter i princip allt han står för och det sätt han behandlat andra människor, behöver vi alla uppföra oss så att Trump kan ta sig ur detta trängda läge utan att varken han själv eller andra skadas, fysiskt eller verbalt.

JUST NU är inte läge att på olika sätt nedvärdera Trump som person eller hans handlingar. Det finns gott om tid för utvärdering när temperaturen sjunkit, men nu behöver allt fokus ligga på att hitta vägar fram till ett värdigt slut. Trump har inte den förmågan i detta läge, det skulle ingen annan människa heller ha, det är någon annan som behöver kliva fram. Någon som har en någorlunda stark relation till honom.

Vi har en möjlighet att lära oss något stort i denna situation – att det går att bemöta andra med respekt även om vi tycker allt annat än bra om motparten. Mänskligheten behöver den förmågan. Vi ska verkligen inte hålla inne på allt vi tycker varit fel, men JUST NU behöver fokus ligga på att underlätta för Trump att kliva av presidentposten på ett så värdigt sätt som möjligt.

Foto: Luke Michael

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Hej Du har helt rätt i det du säger, men jag tycker inte det verkar som om någon ”närstående” hittills haft någon framgång med att få honom att ta sig ur trängda lägen.
  Detta gäller ju också de 70+ miljoner människor som röstat på honom där alltför många, inte alla, attraheras av den opolerade stil han har och blint tror på allt han säger.
  Vi får se vad som händer.

  1. Författare

   Finns verkligen så enorma likheter med många pojkar jag möter i mitt arbete och som fastnat i en viss roll som både de själva och omgivningen förväntar sig att de håller sig kvar i. Det krävs både stort mod och mycket arbete med att lämna den gamla (trygga men destruktiva) identiteten för en ny (konstruktiv men skör).

   1. Ja, dessa pojkar. Min son är lärare på gymnasiet i en skånsk stad och ringde i eftermiddags och berättade att han blivit slagen av en elev i samband med en incident mot en annan lärare som också gick överstyr. Så himla tråkigt. All tid går åt att hantera ungdomar som inte har kontroll på sig själva. Gymnasiet har på många platser blivit en förvaringsplats för unga människor som borde göra något annat. Så sorgligt och bedrövligt att lärare inte får vara lärare och på ett positivt sätt entusiasmera och utveckla ungdomarna.