En bulldozer i magen

Den som råkat ut för kräksjuka vet hur omöjligt det är att stoppa kräkreflexen. Tänk om det fanns något liknande system för att få ut skadliga tankar ur oss?

-Jag känner mig varm i magen, sa 6-åringen. En kvart senare kräktes han.

Efter den andra kräkomgången pratade vi om att det som fanns därinne behövde komma ut. Han beskrev det som att han hade en bulldozer i magen som körde iväg det som skulle ut. Under den tredje kräkomgången kämpade han. Det kom nästan inget men kräkreflexerna var lika starka. Bulldozern letade efter det sjuka i vartenda skrymsle.

Det är fascinerande att vi har så extremt starka kroppsrörelser som inte går att hindra. Försök själv nästa gång du har kräksjuka. Det går inte. De nerver som tillhör det autonoma nervsystemet kan vi inte påverka. Finns det något som fysiskt måste ut så sker det oavsett vad vi tänker.

Tänk om det fanns något liknande kring skadliga tankar? Att vi hade en bulldozer som identifierade och rensade bort tankar som inte gagnade vårt välmående. Jag tror faktiskt vi har det om än en sällan använd sådan. Det handlar om skärpt medvetenhet här och nu. Det fina (eller jobbiga beroende på hur du vill se det) är att om inte medvetandebulldozern används så sätter sig det skadliga på något sätt i kroppen. Kroppen minns.

Skillnaden mellan magbulldozern och medvetandebulldozern är att den senare behöver vår vilja för att fungera. För den som vill utvecklas öppnar sig en ny dimension i livet med skärpt medvetenhet här och nu. Vi kan träna upp oss att stanna upp, smaka på det som vi ställs inför och spotta ut det eventuellt skadliga.

Det handlar med andra ord om sårbarhet, att våga öppna upp, vara kvar i det som kan upplevas jobbigt och ta in hur det påverkar oss. Vill du, vågar du? Vad är egentligen alternativet? Men var varsam med dig själv. Hitta en trygg plats. Skynda långsamt. Lite i taget.

PS. Det blev en fjärde, femte och sjätte gång också. Men sedan var kräksjukan över för denna gång…

Foto: Jon Tyson

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Så bra beskrivet. Tänka att få tömma(slamsuga😊) ut gamla tankemönster. Det önskar jag mig 2019.

  Jag kom av mig lite från min förra kommentar om att skriva med fler. Jag tänkte nog att om du ex. Mejlade ord/teman eller ett stycke du skrivit om ex. Sårbarhet så kan någon svara, fylla på, reflektera vidare och sedan kan man lägga ut det så är det fler ”författare” då kan det ju ibland bli frågor och svar eller ett hopplock av stycken om samma ämne. Så länge man kollar med de andra som skrivit innan man lägger ut. Så skulle man kunna göra ibland, tänkte jag 😊

  1. Författare

   Tack Hannah! En slamsug på nyårsnatten och nytt friskt 2019!

   Mycket bra vidareutveckling av idén om fler författare. Den känns både praktiskt görbar och intressant! Tror jag startar imorgon…