Skam

Det var fjärde gången jag skulle vara med i Psykologbyrån. Fjärde gången! Kändes nästan lite fräckt av mig. Får man vara med så många gånger? Tränger jag inte undan andra då? Det var några av de tankar som virvlade runt i mig inför att jag skulle vara med. Direkt efter inspelningen kände jag däremot: Antingen sänder ni varenda sekund eller ingenting alls!

Ja, det var vad jag förmedlade till Lasse, den i Psykologbyråns duo som jag än så länge känner bäst. Tanken att det skulle klippas i inspelningen var som att någon skulle klippa rent fysiskt i mig. Här skulle ingenting tas bort! Aggressiviteten var aktiv i mig i flera dagar. Den upplevelse jag haft av mig själv var något helt nytt. Jag hade varit…mig själv! Mitt sanna jag, hur klyschigt det än låter. 

Nu var det inte längre tal om att jag var fräck som var med. Det som hade spelats in var något unikt insåg jag. Att i ett och samma program om just skam drabbas av skam och i samma program lyckas ta sig loss från skammens bojor. Jag har i vart fall inte hört talas om något sådant. Det här programmet behövde verkligen sändas så oklippt som möjligt!

Programmet spelades in tisdag 25 januari. Efterföljande måndag damp det ned två ljudfiler i min inbox. En oklippt och en varsamt klippt. Klockan var runt 22 och jag hade en intensiv arbetsdag bakom mig, liksom läxläsning och nattning av minstingen. Jag satte mig i arbetsrummet och laddade upp den oklippta versionen på datorn och den klippta på mobilen. 

Där och då inleddes en mycket noggrann jämförelse mellan de två versionerna. Drygt 1,5 timme senare konstaterade jag att det verkligen var jag i båda versionerna. Det som klippts bort påverkade inte min bild av min upplevelse, av det jag som klivit fram med ett mod som jag inte visat förut.

Om du inte redan lyssnat på avsnittet, gör det och lägg märke till det som väcks i dig. Vad som väcks i dig kan jag inte säga på förhand. Däremot har jag en aning utifrån de många reaktioner jag har fått från såväl bekanta som för mig helt okända personer som hört av sig efter att podden publicerades.

Varmt välkommen att dela din upplevelse i kommentarsfältet!

Foto: Annica Mari

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.