Övergången

Ett nytt år står för dörren. Idag är det 2018, imorgon 2019. Det är övergången som är det intressanta. Låt oss stanna upp i den.

Ingen människa har levt i historien, inte heller i framtiden. Det finns egentligen bara NU, ett ständigt flöde av en massa nu-situationer. Precis som med allt i livet går det att upptäcka lite annat om vi bara tillåter oss att stanna upp.

I detta oavbrutna flöde av NU finns det övergångar. Nu-övergång-nu-övergång… Det är just i de där övergångarna som det finns väldigt mycket spännande. Tänk dig dem som perronger där du kan hoppa på tåget. Och hoppa av också för den delen.

Nu är det 2018, imorgon är det 2019. Du kanske funderar på vad du bär med dig från året som gått? Då är du tankemässigt i historien. Du kanske oroar dig för hur det nya året ska bli. Då är du tankemässigt i framtiden. Det är våra tankar som får oss att vara någon annanstans än här och nu.

Det är inte fel att tänka framåt och bakåt, det är fullt normalt, men vill du vara här och nu är det övergångarna du ska uppmärksamma. Det är i övergångarna du kan få fatt i dina känslor i form av olika kroppsliga förnimmelser. Och de är ingången till att vara här och nu.

Så tänk dig att du står precis i övergången mellan 2018 och 2019. Vad känner du? Finns det delar i ditt liv (se dem som tåg) du vill hoppa på och/eller hoppa av? Ha ett öppet sinne, bara känn efter, du behöver inte agera på första impuls.

Låt mig ta ett exempel med mig själv.

Hösten (egentligen en längre tid) har jobbmässigt varit krävande och ändå har jag haft svårt att stå upp för de behov jag faktiskt identifierat. December blev månaden då jag pratade ut om det och efter årsskiftet kommer mitt arbete se annorlunda ut. Inte radikalt, men en tydlig förändring åt det håll mitt intresse drar. Så vad känner jag just NU? Osäkerhet, pirr i magen.

Jag befinner mig i övergången mellan det gamla och det nya som kommer. Det vore väl konstigt om det inte påverkade mig. Med det sagt accepterar jag de känslor av osäkerhet som finns och väljer att se dem som en förberedelse för det nya. Det kanske blir bättre, sämre, likadant? Det vet jag ju inte om jag inte testar. Så jag hoppar på detta testtåg. Det viktiga är att påminna mig om att det kommer ständigt nya övergångar, nya perronger, där jag kan hoppa av och hoppa på in i nya NU.

Nu är NU. Kram och jag önskar er alla en medveten övergång till ett nytt år!

Foto: Anderson W Rangel

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.