Jag älskar dig på vedspråket

foto: Kalle Lindqvist

Att säga ”jag älskar dig” till någon är laddat, det gör man inte hur som helst, i varje fall inte i det svenska språket. Jag tror också att det är ett ganska nytt fenomen, importerat via engelskans ”I love you” som används desto flitigare.

Jag höll i en manskurs för några år sedan och på grund av pandemin var vi utomhus och satt vid en eldstad ute i skogen. När jag tände brasan kände jag mig berörd och kom att tänka på att det var svärfar som både fällt trädet och huggit veden. Jag tror att varken han eller andra i den generationen skulle använda uttryck som ”jag älskar dig” eller ”jag tycker om dig”. Däremot kan han hugga ved för att ge till sina nära.

Mitt eget ”jag älskar dig” använder jag i relation till min fru och mina barn. Till min fru när det känns rätt och som en form av bekräftelse att det är henne jag vill leva med. Till barnen kan det både vara en djup variant när det finns tid att stanna upp och en ytligare ”hej då-variant” som ett slags medskick när de ska iväg och vara hemifrån ett tag. Att säga ”jag älskar dig” till andra skulle bli onaturligt, som att ta i lite för mycket. Och med andra människor är det i princip endast min ursprungsfamilj, någon vän och möjligtvis min frus ursprungsfamilj som skulle kunna komma i fråga. Jag märker efter att ha nämnt dem att det skulle kännas konstigt, konstlat även i relation till dem. Som om jag skulle börja prata franska med pappa.

Att det inte sägs ”Jag älskar dig” behöver dock inte betyda att omtanke saknas. Det finns många sätt att visa kärlek. Här följer några:

6 sätt att visa kärlek

  1. Ge bort ved du själv huggit
  2. Göra frukost på sängen
  3. Överraskningsstäda
  4. Skicka ett vykort utan att vara på semester
  5. Ge bort kakor du själv bakat
  6. Ge av din tid

Det här är ju egentligen inga märkvärdigheter. På olika sätt handlar det om att visa att du bryr dig, att du tänker på den andra och gör något för hen som du tror kommer att uppskattas.

Hur gör du när du visar att du bryr dig? När säger du att du älskar någon utan att använda de tre orden?

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.