Coronaviruset för oss tillbaka till det självklara

Jag sitter och skriver samtidigt som min familjs katt Zingo ligger på sängen och verkar helt oberörd av allt som händer. Coronaviruset sätter fingret på de brister och möjligheter som finns i vårt samhälle. Det för oss även tillbaka till det som vi så ofta tar för givet – trygghet. Jag tror faktiskt vi borde se dagens situation som en möjlighet till nystart.

Pandemin för oss alla tillbaka till det som egentligen är självklart. Krisen synliggör vad som verkligen har betydelse. I dagsläget är jag inte särskilt orolig, men jag blir ändå medveten om hur lite jag tänker på det ytliga. Huset som renoverats, den större bilen, ja alla uppgraderingar jag och familjen gjort de senaste 15 åren. Visst är det bekvämt, men det skulle helt tappa sitt värde om krisen slog till på allvar. Då är det mest basala som är väsentligt. Att ha någon form av tak över huvudet, någon form av mat på bordet, någon som bryr sig om hur man mår. Trygghet i någon form. Det allra, allra mesta som produceras i världen skulle vi klara oss alldeles utmärkt utan i ett skarpt krisläge.

Som en parentes utan parentestecken är det på sin plats att nämna de miljoner och åter miljoner människor som mitt i denna pandemi är på flykt. Med knappt eller inget tak över huvudet, knappt någon mat på bordet, kanske inte någon som bryr sig om hur de mår. Utan trygghet.

Vad är det egentliga problemet just nu? Är det börsnedgångarna? Nej, de kan svida men är bara orosprognoser om framtiden. Är det arbetslöshet? Nej, det handlar mer om risken att hamna utanför gemenskapen, att inte vara behövd. Är det spridningen av viruset? Nej, faktiskt inte det heller.

Det egentliga problemet enligt mig är otryggheten. Eller för att vända på det – vårt behov av trygghet som är satt under press. Vi vänder hemåt till våra trygga hem, en del hamstrar varor och håller koll på sociala medier. Allt för att skapa en känsla av trygghet och kontroll på tillvaron.

Med det sagt känns det som vi har en stor mänsklig skyldighet i denna tid av oro att värna våra medmänniskor. Att säkerställa att alla känner trygghet. De som har ett överskott behöver dela med sig. De som är utsatta behöver extra uppmärksamhet. För alla oss som har det gott ställt finns nu en möjlighet till viss inblick i hur det är att leva med otrygghet.

Vi har en fantastisk möjlighet att göra en nystart och skapa ett hälsosamt samhälle där människor upplever sin tillvaro som meningsfull, att de kan använda sina resurser väl, att de kan vara delaktiga i samhället och att de har förmåga att hantera livets vanliga motgångar.

Och som vanligt börjar ALL förändring med dig själv. Hur kan du bidra?

Foto: Kalle Lindqvist

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.