RFM-metoden

Det finns mängder av metoder att använda sig av för den som arbetar med människor. Jag håller mig numera till en metod, RFM-metoden. Relation Före Metod.

En av de metoder som fått väldigt mycket utrymme där jag arbetat de senaste åren är LAB, lågaffektivt bemötande. Den här texten är varken ett försvar eller kritik av LAB. Det jag vill ha sagt är att du kan ta vilka metoder som helst, men utan relation kommer ett äkta möte aldrig uppstå.

I samma sekund som du träder in i en annan människas sammanhang förändras allt. Du och den andra får en relation. Det du gör och inte gör kommer påverka relationen. Det den andra gör och inte gör kommer påverka relationen. Och relationen kommer påverka dig och den andra.

Vi behöver fråga oss: Vill jag ha kontakt med den andra människan? I så fall behöver jag börja just där hen befinner sig även om jag inte tycker om de val som personen gjort och gör. Här tror jag de flesta missförstånd uppstår. Skolpersonal kanske använder LAB utan att det ger resultat och tänker att det är fel på metoden. När fokus i själva verket borde inriktas på relationen.

Allt beteende och icke-beteende är kommunikation. Det finns ett språk bortom det verbala som bara är möjligt att förstå om vi är närvarande. Vad är det den andra egentligen vill säga, brukar jag påminna mig själv när jag försöker förstå det som är svårt att förstå.

Att möta en annan är sårbart. I mötet finns en existentiell risk för båda parter – att bli sedd eller avvisad. Med det i åtanke är det klokt att närma sig försiktigt och att förstå att backa kan också vara ett steg framåt. Det som händer mellan oss finns där i mellanrummet även om vi inte sätter ord på det. Upplever jag att något blir fel kan jag utgå från att det är högst påtagligt även för den andra, dock inte nödvändigtvis upplevt på samma sätt.

Att mötas, att utveckla en relation, är en sårbarhetsdans där det pågår ett ständigt kalibrerande. Den som sätter fokus på relation vet att saker och ting måste få ta tid.

Och tid finns. Här och nu.

Foto: Ricardo Gomez Angel

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.