Reträttplats

Har du en reträttplats? En plats att dra dig tillbaka till. När du är arg, ledsen, när du skäms, känner skuld eller bara behöver få vara ensam. Utan krav, utan omgivningens bedömningar. En plats du själv valt. Det kan vara allt från en fysisk plats till en tänkt plats likväl som en aktivitet såsom att springa eller sticka. Vad fyller reträttplatsen för funktion för dig?

Jag har en reträttplats som jag regelbundet återvänder till, den du ser på bilderna. Det tar mig en halvtimme att gå dit, högt över en sjö, och där kan jag sitta och bara vara. Ibland skriver jag lite i min anteckningsbok, ibland gör jag inget mer än bara fikar och är tyst. För att ge en känsla av betydelsen för mig så delger jag en anteckning därifrån som jag skrev i höstas:

”Träden sjunger tyst sin höstsång. Naturen byter om, klär av sig naken. Omfamnar mig. Som om den visste hur skön kramen känns. Hur skönt det är att bli accepterad som den jag är just nu. I den acceptansen får jag kraft. En kraft som lätt pyser ut i mötet med den kravfyllda omgivningen bortom naturen. Tänk om alla fick känna sig accepterade, förstådda någon gång. Någon enda gång.”

Vilken skillnad tror du det skulle göra om alla människor hade en reträttplats i sitt hem, på sin skola, på sin arbetsplats, i sitt liv?

 

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Kanske en reträttplats kan vara just den där platsen där det får stå stilla.
  Utrymmet där jag får känna klart.
  Att kunna öppna upp för den där återhämtningen,
  där man i bästa fall hämtar sig själv åter.
  Dessa platser kan betyda kontakt, hopp och att man är villig att försöka igen och igen.

  1. Författare

   Ja, precis så Marcus. Precis så känner jag. Jag gillar särskilt ”där jag får känna klart”. Jag tänker på det som mitt behov av att komma till ett avslut kring olika situationer. Inom gestaltteori pratar man om ”oavslutade gestalter”. För mig har jag insett att det handlar om att jag inte känt klart, inte nått fram till eller inte uttryckt den känsla jag bär på. Ibland kanske jag inte får möjlighet att avsluta där och då i situationen men då kan reträttplatsen bli en arena för att känna klart. Eller för att hämta kraft att försöka igen. Tack för att du bidrar Marcus med dina tankar.