En samtalsserie om skam

Varför ska vi ens bry oss om skam? Ska vi inte bara bita ihop och rätta in oss i ledet eller intala oss att vi inte har något att skämmas över? Mitt svar är nej – vi ska istället lära känna den och få tillgång till viktig information om oss själva. 

Känna sig mer levande
Med den här samtalsserien vill jag öka medvetenheten kring skam. Känslan är smärtsam och viktig eftersom det finns något relationellt som står på spel. Ännu viktigare, och märkligt nog underskattad, är skammen som regleringsfunktion i mötet mellan människor. Skammen är en osynlig och ständigt närvarande funktion som reglerar hur mycket du visar dig eller håller tillbaka. Att bearbeta sin skam leder därför ofta till en upplevelse av att känna sig mer levande, att få tillgång till mer av sitt känsloregister.

En blandning av gruppterapi och studiecirkel
Samtalsserien om skam kan ses som en blandning av gruppterapi och studiecirkel. Genom att dela och ta del av varandras berättelser kan vi utvecklas som individer och grupp. Efteråt kommer du att ha fått en ökad förståelse för skam – hur den uppstår, dess funktion och vad den gör med oss. Du kommer också att ha fått möjlighet att börja ta hand om obearbetade skamfläckar (skauman) och lära känna nya människor. Det kommer finnas möjlighet till fortsättning för den som vill. 

  • Vi ses fem tillfällen à 2,5 timmar (varannan vecka)
  • Totalt 2500kr för fem träffar (ordinarie 3000kr)
  • Max 10 personer, minst fem.
  • Efter anmälan och innan kursstart görs en kort telefonintervju med alla deltagare.

Två alternativ:

En fysisk grupp som ses på Bagarmossens Hälsocenter varannan torsdag 18.30-21 med start 22 februari. Övriga datum är 7 mars, 21 mars, 18 april och 25 april (uppehåll för påsklovet, därav det stora hoppet mellan mars och april).

En digital grupp som ses varannan fredag 13-15.30 på Zoom med start 23 februari. Övriga datum är 8 mars, 22 mars, 19 april och 3 maj (uppehåll för påsklovet, därav det stora hoppet mellan mars och april).

PROGRAMÖVERSIKT

Första träffen
”Det här är jag just nu.” Vi lär känna varandra och bestämmer gruppens regler för att skapa trygghet. Föreläsning om skam varvas med övningar och samtal.

Andra träffen
Repetition av vissa delar från första träffens föreläsning. Introduktion till olika sorters skam. Övningar och samtal utifrån det deltagarna vill bearbeta.

Tredje träffen
Fortsatta övningar och samtal utifrån sådant som hänt i vardagen sedan förra träffen och/eller tidigare händelser.

Fjärde träffen
Fortsatta övningar och samtal utifrån sådant som hänt i vardagen sedan förra träffen och/eller tidigare händelser.

Femte träffen
Vi knyter ihop säcken och ger utrymme för ett avslut. Även samtal om eventuell fortsättning.

MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
För mer information och anmälan, mejla kalle@sarbarhetsdepartementet.se, senast 12 februari 2024.

Kursledare är Kalle Lindqvist, gestaltterapeut, skolkurator och första svensk som kommer bli certifierad shame healer från Center for Healing Shame i USA.