36 steg till närhet och så Bob Hansson

I mitten av februari varje år är det lite extra fokus på kärlek. Har svårt för att hålla mig till en enda dag som någon annan bestämt dessutom. Skriver idag istället, lite rebelliskt. Hade tänkt skriva om Arthur Aron, men så kom Bob Hansson emellan. Det fick bli båda.

Ni har säkert läst om Arthur Aron och hans 36 frågor. Ganska ofta förvrängt till en bombsäker metod för att bli förälskad. Det egentliga syftet med hans forskning var att undersöka hur närhet uppstår, eller ur mitt perspektiv, hur det går att gradvis närma sig det sårbara och därmed skapa kontakt. Oavsett om du redan lever i en relation eller inte så är det värt att testa frågorna tillsammans med någon du vill komma närmare.

En förutsättning för att uppleva närhet är att visa sig sårbar i mötet med andra. Men det här med sårbarhet är inte som ett legobygge där du med hjälp av en beskrivning steg för steg bygger något och sedan är det klart. I sårbarheten finns ett naturligt motstånd, ett motstånd som ska finnas där, men som också gör att det inte är självklart att gå vidare.

Arons modell påminner ändå om en legobeskrivning. Den ska efterlikna den naturliga process som för människor närmare varandra. De 36 frågorna uppmuntrar dig och din samtalspartner att öppna upp samtidigt och i samma takt, vilket minskar risken att det låser sig. Detta speglar den gradvisa lära känna-process som relationer normalt genomgår, bara i en mycket mer accelererad takt. Våga vara lite rebellisk och ta mer tid om du behöver, eller skippa några frågor. Du behöver inte följa manualen slaviskt.

Eller så är du jätterebellisk – skippar frågorna och bara läser Bob Hanssons dikt Ingen lek. De raderna går bara att skriva om man förstår att det här med kärlek inte är något enkelt, men en sjuhelsikes kraft när den väl uppstår.Ingen lek.
Att älska är att ge upp makten, kärlek kräver
kapitulation från båda parter.
Det är ingen lek.
Man måste kasta ut en hängbro av hopp och tillit.

Och sedan putsa fönsterna förstås.

Man måste mötas halvvägs.
Stå där på mitten och fatta att kärleken är så stark
att den också när man står så helt stilla
 
forsar som tusan under fötterna.

/Bob Hansson ur ”och grannsämjan är en långsam bödel”

Apropå närhet. Du har väl inte missat vandringarna 9 och 16 mars? Anmäl dig senast 2 respektive 9 mars.

Foto: Joshua Torres

Dela inlägg

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.